Za nález, u něhož se doslova tajil dech, lze označit pohřeb vysoce postavené ženy z mladší doby římské (okolo roku 300 n. l.), který byl v Soběsukách vykopán.

Hrob obsahoval na tehdejší dobu doslova pohádkové bohatství, svědčící o tom, že pohřbená pařila k společenským špičkám své doby. Uložena byla ve směru sever - jih v rozměrné hrobové komoře (230 x 275 cm), jejíž podlaha, stěny i strop byly opatřeny dřevěnou konstrukcí. Vedle lebky (původně v drdolu) byla umístěna vlasová jehlice s košíčkovou hlavicí z jemného drátku. Šaty na obou ramenech spínaly honosné stříbrné štítkové spony plátované zlatým plechem s jemnou vybíjenou výzdobou, do něhož byly zasazeny tmavomodré skleněné vložky. Hrdlo bylo ozdobeno šňůrami jantarových a skleněných korálů, uprostřed hrudi byl oděv uchycen malou stříbrnou sponkou samostřílové konstrukce. Na náhrdelníku a šatech byly zavěšeny ještě další ozdoby: stříbrné kroužky, esovitá záponka a toaletní souprava obsahující pinzetu a miniaturní lžičku. Vedle ženy ležely další kovové předměty, přezka, železná tyčinka a velký přeslen z jantaru, dvě nádoby, hliněný přeslen a dřevěná schránka opatřená bronzovým a železným kováním. Skříňka (šperkovnice) měla zámek uzamykatelný železným klíčem, který ležel opodál.
Nález ze Soběsuk představuje nejbohatší pohřební výbavu své doby na území celých Čech.

PhDr. Petr Holodňák - archeolog, vedoucí archeologického oddělení Regionální muzeum K. A. Polánka Žatec, Labyrintem žateckého pravěku, 2006

Fotogalerie:

Soběsuky
Soběsuky