Od začátku července 2014 probíhá záchranný archeologický výzkum na stavbě vodovodu ve Stekníku na Žatecku, okres Louny.

V případě Stekníku jsme věděli, že vstupujeme na lokalitu, která byla intenzivně osídlena. Ze starších výzkumů známe pohřebiště ze starší doby bronzové a raného středověku, ukrývající se pod budovami zdejšího statku, které bylo zkoumáno v 50. letech 20. století.

Během našeho výzkumu, který doposud probíhá, byly odkryty sídlištní situace, které oproti nálezům hrobovým dokumentují zástavbu, řemeslnou výrobu a zemědělskou činnost provozovanou našimi předky v pravěku a především vrcholném středověku. Nejstarší jsou dvě pravěké sídlištní jámy obsahující zlomky keramických nádob a zvířecí kosti z únětické kultury doby bronzové (2300 až 1600 př. n. l.). Nicméně nejzásadnější nálezy pochází z počátku vrcholného středověku, které se podařilo zjistit na samotné návsi.

Stekník se v písemných pramenech objevuje až roku 1389, ale objev dvou objektů z přelomu 13. a 14. století historii obce posunul takřka o sto let do minulosti. Jednalo se o dvě tzv. odpadní jímky, kam tehdejší obyvatelé vsi vyhazovali domovní odpad, a to jak organické zbytky, tak keramické a skleněné nádoby.

Jedinečný nález skla

A právě nález skla dodává tomuto nálezu určitou jedinečnost, neboť z celých Čech je známo naprosté minimum takto starých odpadních jímek ve vesnickém prostředí (častější je jejich výskyt ve městech a na hradech), ve kterých se sklo podařilo objevit. Vedle odpadních jam bylo zjištěno i zahloubené ohniště, které interpretujme jako kovářskou výheň.

Zdroj: Žatecký deník