Keltský skanzen v Letovicích zůstává. Město prodlouží smlouvu

Blanenský deník 14.1.2014 13:54

Letovice – Letovický Archeopark Isarno zůstává v rukou občanského sdružení Keltoi. V pondělí o tom rozhodli letovičtí radní. Ti se dohodli na tom, že sdružení prodlouží nájemní smlouvu na pozemek, na kterém archeopark leží.


„Zástupce Keltoie nám předložil plán toho, co chce s archeoparkem dál dělat. Zároveň ale požadoval snížit roční nájem pozemku z deseti tisíc na jeden tisíc korun. Také žádal o to, aby smlouva byla prodloužená na deset let. Kvůli tomu, aby měli možnost dosáhnout na dotace," řekl místostarosta Letovic Jiří Palbuchta.

Město sdružení vyšlo vstříc. „V minulém roce nedodrželo některé body smlouvy, takže z další spolupráce máme trochu obavy. V této chvíli je ale podle nás využití pozemku pro keltský archeopark nejlepším řešením. Proto rada rozhodla, že přistoupíme na požadavky sdružení a připravíme podle něho nové smlouvy," vysvětlil Palbuchta.

Přesné podmínky smlouvy zástupce Keltoie Václav Horák zatím nezná. „V každém případě ale vítáme snížení nájmu na reálnou částku, kterou můžeme jako občanské sdružení zaplatit. Také pro nás bude, díky desetileté smlouvě, jednodušší dosáhnout na případné granty. S minulou smlouvou jsme mohli na jakékoliv dotace zapomenout," řekl Horák.

Program akcí v archeoparku má sdružení na tento rok už naplánováno. Zahájení sezóny chystá na 8. května. Od 5. a 6. července uspořádají v keltském skanzenu pět víkendů řemesel. Dalších pět akcí, včetně dětského dne nebo bitvy, mají naplánovaných do začátku listopadu.

Podle starosty Letovic Vladimíra Stejskala měli o pozemek zájem i další lidé. „Ti ho ale chtějí využít jinak než jako keltský skanzen. My chceme v Letovicích tradici keltského skanzenu zachovat, proto jsme se rozhodli dát sdružení Keltoi ještě šanci," dodal Stejskal.


Autor: Eva Ondráčková Zdroj: http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/keltsky-skanzen-v-letovicich-zustava-mesto-prodlouzi-keltoi-smlouvu-20140114.html