Ve dnech 4.2. - 3.4.2016 se v Muzeu T. G. M. Rakovník uskuteční výstava "Panovníci českých zemí na reliéfních řezbách Jarmily Haldové".

Panovníci českých zemí na reliéfních řezbách Jarmily Haldové
Jarmila Haldová, rozená Havlíková, si vydobyla jméno ve výtvarném světě nápaditými a sochařsky dovednými dřevěnými skulpturami a reliéfními obrazy, osvědčila se však také jako malířka botanických krás i jako ilustrátorka pohádek z Orlických hor, na jejichž úpatí v obci Sedloňov od roku 1975 žije, a tvůrce papírového, typicky českého betlému.
K nápadu vytvořit kompletní soubor českých panovníků a jejich manželek jistě přispěla práce na dvaatřiceti reliéfech světců pro katolickou nadaci pro nevidomé. Projektu českých panovníků se intenzivně věnuje již přes deset let. Historický materiál však samozřejmě sbírala mnohem dříve. Studovala odbornou literaturu, pátrala v archivech, konzultovala s historiky a dalšími odborníky. Jedinečný řezbářský soubor přes 100 kolorovaných reliéfních obrazů z lipového dřeva začíná knížetem Bořivojem I. a končí Ferdinandem II., kteří jsou pojati věrně, respektují dobové oblečení, účesy a charakteristické znaky, jež se k těmto panovníkům vážou, a přitom svým provedením osloví především dětské návštěvníky.
Přijďte se v roce 700. výročí narození Karla IV. podívat, jak Otce vlasti a jeho 4 manželky výtvarně pojala řezbářka Jarmila Haldová.
Výstava potrvá od 4.února do 3.dubna 2016, vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 4. února 2016 v 16 hodin v mansardě Muzea T. G. M. Rakovník.