Představu o běžném každodenním životě Keltů ovšem umocňuje především poznání osad. Z Moravy známe na 400 keltských sídlišť, jejichž výzkumy umožňují poznat způsob života starých Keltů, způsob bydlení, hospodaření, řemesla, zemědělství atd.
Žádnou z činností si nemůžeme představit bez ohně. Ohně bylo zapotřebí k vyhřívání obydlí, přípravě potravin, k vypálení keramiky (nevypálené nádoby jsou křehké a voda je brzo zničí..), k výrobě dřevěného uhlí pro kováře, atd. A teď chvilku zapřemýšlejte, jak oheň vlastně rozděláváme - zápalky nebo zapalovače a papír neznáme...
Náš jídelní lístek se skládá z podobných přírodních materiálů, které znáte i Vy. Takže náš jídelníček může být i pestrý, vždy záleží na okolnostech, co příroda dá. K základním jídlům patří obilné placky, nekvašený chléb, kaše nebo polévky (vývary).
Na význam soli v době laténské můžeme usuzovat pouze nepřímo. Přesto se zdá, že sůl hrála důležitou roli, což dokládají četná a mnohdy rozsáhlá produkční centra zjevně nadregionálního významu:
Běžně chováme domácí zvířata a na polích pěstujeme rostliny, proto se k výrobě oblečení na našem území mohou používat dvě základní suroviny - vlna a len.