Rozsáhlé středověké pohřebiště zkoumají archeologové. Za několik let pole a pastviny nad Lomským potokem za Mariánskými Radčicemi zmizí kvůli těžbě uhlí. Do té doby musejí lokalitu, kde kdysi stávala obec Nesvětice, důkladně prozkoumat archeologové.

Pohřebiště Nesvětice je známé už od 50. let 20. století. Když došlo ke kolektivizaci zemědělství a původní pastvina, která se nacházela ve svahu, se změnila v pole, tak z něj okamžitě začali vyorávat náhrobníky, velké kamenné desky. Vypadá to, že to byla otázka sociálního postavení. Kdo na to měl, mohl si nechat vyrobit a postavit velký kámen. Pak tu probíhaly menší výzkumy a od roku 1983 zde začíná aktivita archeologů, která vyvrcholila v letech 1984 až 1988, kdy probíhal zjišťovací archeologický výzkum. Nalezli tu i kamenné základy. V jednom případě to byl kostel z konce 12. nebo počátku 13. století, který měl kamenný základ, a na něm byla dřevěná stavba, ve druhém případě velká kamenná architektura, která byla vrcholně středověkým domem ze 14. nebo 15. století.
Už při prvních průzkumech se ukázalo, že některé hroby obsahují esovité záušnice. To je šperk typický pro Slovany od 10. do počátku 13. století.
My jsme už v roce 2013 začali nacházet šperky, které jsou nepochybně z 11. století.
Bylo zde nalezeno osm mincí. Zaprvé to byly čtyři denáry z doby knížete Vratislava II. z let 1061 až 1085. Pak tu byl nalezen velký brakteát (česká mince, často nerovná, takže se na ní nápisy smazávaly a brzy byla stažená z oběhu, pozn. red.) z první poloviny 13. století a jeden další ve velmi špatném stavu.
Za čtyři sezony máme prozkoumáno něco přes pět set metrů čtverečních. K letošku se počet nalezených hrobů a vyzvednutých jedinců zastavil na čísle 612. Odhady hovoří až o dvou tisících hrobů.

Zdroj: idnes.cz

Související články